Növénytermesztés
Mivel trágyázzuk földjeinket?

2021.07.29.

Gyakran elhangzik ez a kijelentés a növénytermesztő szájából: "... a földnek oda kell adni ami jár, mert különben nem várhatunk mi sem..." -Oda kell adni az alap műtrágyát becsülettel- az NPK-t.

Mint oly sok minden, már ez sem ugy működik mint anno. A Nirtogén, Foszfor, Kálium pótlása már koránt sem elégíti ki a növények tápanyag igényeit, mert ugyan legnagyobb mennyiségben ezekre van szüksége, de a makro-elemek sem tudnak megfelelően hasznosulni ha nincsennek jelen a mikroelemek mint a Cink, Kálcium, Réz, Kén, Bór, Szelén,Mangán, Króm és felsorolhatnám az 50-60miroelemet ami a növény normál életfunkcióiban szerepet játszik.

Szántóföldek mikroelem szintje (az évtizedek alatt a folyton ismétlődő kukorica, búza, napraforgó termelés következménye ként) kimerült, elszegényedett, egyes mikroelemekből hiány lépett fel amit a haszon növények feléltek.

Sokan felemlegetik azt is hogy 10-15éve elképzelni sem tudták hogy a búzát, kukoricát, ricát, ipari paprikát stb. többször is gomba és baktériumos betegség ellen kell majd permetezni.

Tegyük már fel a kérdést hogy mitől romlott le a növények önfenntartó egészsége ennyire?

Ennyire szembeötlő negatív következménye van a mikroelemek eltűnésének?

A műtrágya által kiégetett humusz tartalom csökkenés, a talaj pH megváltozása, maga a talaj szerkezet romlása is hozza magával a növényi betegségek megjelenését?

A talajbaktériumok, giliszták és sok más apró hasznos talajlakó rovar, egysejtű élőlény gyérülése, pusztulása vajon nem azt jelzi hogy negatív folyamatok zajlanak?

A haszonnövényeken megjelenő gombás és más betegségek tünetek-jelzések, jelzések mindarra amit a fenntebb leírtam.
Jelzés hogy nem áll minden tápanyag rendelkezésre a talajban, jelzés arra hogy eltolódott pH egyensúlynál szintén nem tudják megfelelően felvenni a haszonnövények az ásványi és mikro elemeket, jelzés arra hogy talajélet híjján nem önfenntartóan müködik a növények immunrendszere.

Az okot(okokat) kell megszüntetni és nem a tünetet kezelni.

Huminsav készítmény (A huminsav szerves mikroelem hordozó) használata talajra és lombtrágyaként.

Műtrágya dózisának csökkentése

Mikrobiológiai készítmények- baktérium trágyák, szárlebontó baktériumok alkalmazása, baktériumos talaj oltás.

Talajművelési tehnológia megválasztása- forgatás, szántás nélküli és takaró növényes, mulcsolásos talajgazdálkodás.

Zöldtrágyák – Facélia,különböző magkeverékek használata, istálló trágya.

Változatos vetésforgó

Határba minnél több ragadozó madár legyen ezért illene minden gazdának saját földjére néhány nagyra növő fát ültetni például tölgy, platán, eperfa, hárs, dió, sima vagy fekete fenyő, oszlopos jegenye, juhar stb. A fák mikroklíma termtő képessége (párologtatás,hűvös) egyre jobban előtérbe kerül. A tévhitet viszont szertném eloszlatni hogy a fák elszívják a haszon növényektől az értékes vizet. Vajon milyen mélységben gyökerezik egy fa és egy kukorica szál? A fa 1-től több méter mélységig, a kukorica viszont 20-30cm mélységben. E két növény nem korkurenciája egymásnak a vízszerzésben, viszont annál nagyobb a forró nyári szél és a napsugár ami a csupasz földet égeti és kiszárítja a felszínét akár 50cm mélységig.

A problémák okát kell megszüntetni, ezért a tüneteket vissza kell vezetni a kezdetre, vissza kell vezetni a gyökeréig, vissza kell vezetni az alapokig. Az alap a föld és a mikroelemek,és a talajban levő élet.

Bioalternativa doo a huminsav termékek elkötelezett képviselője Szerbiában.

Széleskörű kínálatunkban megtalálható a lombtrágya ként kijutatható folyékony huminsav(Humusol 20/1) és talajtrágya ként használható por állagú (HuminRich 25/1) termék is. Termékeink jól kombinálhatóak növényvédő szerekkel, a kijuttatott műtrágyák hasznosulását fokozza, a növényvédelmi költségeket viszont csökkenti, mert a növények a táplálékon, tápanyagon (hozzáférhető 60-70szerves-mikorelem- huminsav) keresztül fenntartják immunrendszerüket, egészségüket.
Különböző huminsav kinyerési technológiákra alapozva különböző feldolgozottságú terméket állítanak elő a növénytermesztés, az állati takarmányozás, a környezetvédelem valamint a humán gyógyászat részére.

A huminsavak jótékony hatását az állattenyésztésben is kiaknázták, hiszen minden élőlény szervezetének egészséges működéséhez szükség van az ásványi anyagokra és mikroelemekre amit a huminsavak szerves formában hordoznak magukban.

A megfelelő feldolgozottsági fokú huminsav készítmény/termék mint takarmány adalék, takarmány kiegészítő rendkívül pozitív állategészségügyi eredményekkel büszkélkedhet mint a javuló termelési (hízás, tejmennyiség)eredmény, tőgy és más gyulladások, visszaivarzás, vetélések, hasmenéses elhullás lecsökkenése/ megszűnése.
Huminsav takarmány adalékot 0.1-0.5%ban takarmányhoz keverve folyamatossan adjuk a haszonállatoknak, de akár lehet gyors segélyként a dózis többszörösét (2-3napon át) adni a jószágnak például hasmenés gyors megszüntetésére.

A táplálkozási lánc végén álló ember ún. Civilizációs betegségei (immunrendszeri problémák, allergia, stressz, daganatok,gyulladások, elhízás, eddig ismeretlen betegségek megjelenése stb..) nagyrészt a mikroelemek hiányára vezethetők vissza-MINŐSÉGI ÉHEZÉS.

Érdemes itt idézni Dr. Linus Pauling-ot a kétszeres Nobel-díjas kémikust:
„…nincs az élő szervezetnek az a megbetegedése, ami ne lenne visszavezethető valamely mikroelemek hiányára…”

A huminsavak évezredek óta ismert gyógyászati hatásait mint „természetes antivirális hatóanyagot” és „alternatív antibiotikumot” a modern tudomány is felfedezte.

A huminsav és fulvosav mikroelemekkel képzett komplex vegyületei – HUMINIQUM- természetes megoldást nyújtanak a technikai civilizáció kihívásainak megfelelni vágyó ember testi, lelki és szellemi megpróbáltatásaihoz.

 

 

 

Forduljon hozzánk bizalommal. Tel:
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..