Sredstva za prečišćavanje kanalizacije
Oxigenator

20.08.2021.

Oxigenator      

 

Efikasno ekološko sredstvo, koje se koristi za kompostiranje čvrstog organskog otpada. Vrši brzo i efikasno razgradnju svih organskih otpadnih materija, čak i onih sa drvenastim stabiljkama.

Može da se upotrebi za:

  • proces ubrzavanja kompostiranja u jamama                                          
  • razgradnju suvih materija spoljnih suvih wc-a; za uništavanje neprijatnih mirisa wc-a
  • ubrzavanje sazrevanja stajskog đubriva
  • stvaranje komposta od otpadnih materija (trava, korov, granje nastalo prilikom obrezivanja voćnjaka, ostalih ostataka delova biljaka) nastalih u baštama, na njivama, u voćnjacima
  • tretiranje osake
  • čišćenje septičkih jama (gde postoji velika količina fekalnih materija) od mulja.

Mikroorganizmi Oxygenatora vrše razgradnju organskih materija na njihove osnovne sastojke.
Kako su otpadne materije iz domaćinstava, bašte i oranica vrlo bogate hranjivim materijama, razgradnjom ovih materija se oni ponovo mogu  vratiti u zemlju i iskoristiti u cilju nadoknađivanja hranjivih materija potrebnih za biljke. Osnovni princip efektivnog očuvanja hranjivih materija se zasniva na tome da se organske materije ne razgrađuju putem truljenja, jer na taj način korisnost hranljivih sastojaka drastično opada. Kompostiranje pod dejstvom korisnih mikroorganizama, omogućava razgradnju organskih materija na svoje osnovne sastojke bez ozbiljnijih unutrašnjih gubitaka. Na ovaj način dolazi do taloženja N, P, K i mikroelemenata, koji se mogu iskoristiti kao veoma aktivna đubriva, a razgrađena  celuloza, hemiceluloza i lignin predstavljaju izvor hranjivih materija za gliste, koji učestvuju u formiranju humusa.

Kako mikroorganizmi pretvaraju đubrivo u kompost za veoma kratko vreme, čvrsto i tečno đubrivo postaju mnogo  efikasniji snabdevači hranjivim materijama, što rezultuje znatnim povećanjem kvaliteta tla.

Na ovakav način hranjive materije postaju potpuno dostupne biljkama već tokom prve godine razvoja, jer su ove materije prisutne u pristupačnom obliku, čime se omogućava intenzivna prehrane same biljke, a takođe se na ovakav izbegava i otrovno dejstvo amonijaka na klice i koren mladih biljaka, jer se amonijak oslobađa pre nanošenje đubriva na zemljište. Ovo predstavlja veliku prednost naročito za vreme sušnih perioda!

U slučaju tečnog đubriva salinizacija se može izbegnuti razgradnjom soli, koji se nalaze u tečnom đubrivu i razvodnjavanjem mulja. Kako mulj predstavlja koncentrovani izvor hranjivih materija, njegovim razvodnjavanjem i razlaganjem na osnovne elemente tlo postaje veoma bogato sa hranjivim materijama i to bez bilo kakvog zagađenja sa nitritima-nitratima.

Preporučeno doza:

10 dkg Oxygenatora rastvoren u toploj vodi za kompostovanje 30-50 morganskih materija.
Postaje delotvorna materija nakon 5-6 sati rastvaranja.
Posebno je delotvoran na temperaturi od 20 - 40℃!

Za opširnije informacije o korišćenju obratite se nama!

Oxigenator
Obratite nam se sa poverenjem. Tel:
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.