Egészségvédelem
7 előny, amiért érdemes huminsavakat fogyasztani

2021.12.07.

Forrás: Hymato Kft.

7 előny, amiért érdemes huminsavakat fogyasztani

A címet olvasva sok szakértő most biztos rácsodálkozik, hogy "Csak 7 előny a huminsavak kapcsán?! Hogy lehet ennyi pontban mindent leírni?" A válasz az, hogy nem lehet, de megpróbálunk egy rövid és tartalmas összefoglalót írni, amelyben át tekintheted milyen fontos élettani folyamatokat támogatnak illetve milyen előnyökkel jár a huminsavak fogyasztása.

Kezdjük az elején: Mi az a huminsav?

Nevezhetnénk a Földanya gyógyító ajándékának, mellyel mentőövet biztosít a 21. századi ember számára. Valószínűleg a humuszt és a tőzeget korábbi tanulmányaiból már mindenki ismeri. A humuszanyagok a föld legyakoribb szerves szénforrásai.

Szerkezeti és kémiai fogalmakkal azonban nehezen leírhatók, mert bonyolult, komplex vegyületek. A szerves anyagok bomlástermékeiből származó elegynek jelentős szerepe van a talajéletben, termőképesen tartja a földet, valamint hatással van a szerkezetére, víz-,levegő- és hőgazdálkodására.

A mezőgazdaságban használt huminsav alapú termékek gyorsítják a csírázást, serkentik a gyökér növekedést, szénforrást jelentenek a talajmikrobiómnak és felvehető állapotban tartják a tápanyagokat.

A takarmányozásban alkalmazva pedig javulást hoz a szaporodási ciklusban, a betegségekkel szembeni ellenállásban és a takarmány hasznosulásában.

Ezek a megfigyelések arra késztették a kutatókat, hogy specifikusan vizsgálják a humin- és fulvosavak tulajdonságait,

és tanulmányozzák az emberi egészségre kifejtett hatásukat:

A biológiailag aktív és értékes huminsavak és fulvosavak szerves makromolekulák, amelyek a karbon-kori gazdag növényzet bomlásából, humifikálódásából keletkeztek. Az akkori gazdag és búrjánzó növényzetnek köszönhetően önmagukban tartalmaznak legalább 70-féle ásványi anyagot és nyomelemet, melyek a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, szerves kötésben vannak jelen. A huminsavak kémiai értelemben egyrészről természetes quinon vegyületek, másrészről természetes polimer molekulák, melyeknek alap építőegységei a kis molekulájú fulvosavak. Ez azt jelenti, hogy egy részük felszívódik a szervezetben (antivirális, energiatermelő katalizátorként immunrendszer erősítő, valamint méregtelenítő hatás), más részük viszont a bélrendszerben maradva serkenti, szabályozza a bélflórát, felvehető állapotban tartja a tápanyagokat, megköti és kiüríti a toxikus nehézfémeket (pl. higany, alumínium, ólom, arzén, radioaktiv elemek stb.) toxinokat és gyógyszermaradványokat.

Az irodalmi adatok alapján az alábbi területeken találták eredményesnek alkalmazásukat:

1. ANTIOXIDÁNS, GYÖKFOGÓ

Rendkívüli hatékonysággal megköti a szervezetben keletkező szabad gyököket, melyek számos betegség forrásai.

2. NÖVELI AZ ENZIMAKTIVITÁST

Az enzimek és vitaminok az életerő forrásai. Ezek alakítják át a felvett táplálékot energiává és biokémiai építő anyagokká. A huminsavak növelik az enzimaktivitást. Ha vitaminok és enzimek mellé huminsavakat juttatunk, akkor azok biológiai hatékonysága megnő.

3. ANTIVIRÁLIS HATÁS

A huminsavak antivirális hatása a humán gyógyászatban régóta ismert és a huminsavak talán a természet egyik legerősebb vírus ellenes hatóanyagai. A huminsavak antivirális hatását azután kezdték szisztematikusan kutatni miután véletlenül kiderült, hogy bizonyos tőzeg preparátumok sikeresen gyógyítják a száj és körömfájást. A további kutatásokban számos RNS és DNS típusú vírusról bebizonyosodott, hogy a huminsav gátolja azok adszorpcióját és szintézisét. A huminsavak megkötik (blokkolják) a vírus fehérje burkának pozitív töltésű helyeit, így megakadályozza, hogy az megtapadjon a szöveteken.

4. SZERVES KELÁTKÉPZŐ

A szervetlen ásványi anyagokat és mikroelemeket "szerves" (biológiailag hasznosítható) vegyületekké alakítják, bejuttatják a sejtekbe. Az élettani szempontból fontos ásványi anyagokat a természetben egyedülálló módon, könnyen cserélhető formában kötik meg, míg a toxikus nehézfémekkel oldhatatlan kötést alakítanak ki és kiürítik a szervezetből.

5. OPTIMALIZÁLJA AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK FELVÉTELÉT

Biztosítja a szervezet számára az optimális ásványi anyag felvételt, azáltal, hogy a túlsúlyban lévő anyagok felvételét gátolja, míg a kisebb mennyiségben jelenlévő anyagok felvételét elősegíti. A huminsavak a növényi és állati táplálkozásban fontos mikroelemekkel metastabil komplexeket képeznek. Így a huminsav segítségével a szervezet könnyen fel tudja venni azokat, mivel szerves formában hordozza önmagában az ásványi mikroelemeket.

6. MEGKÖTI A TOXINOKAT

Fizikai- és kémiai szerkezetükből adódóan a huminsavak szinte valamennyi vegyülettel képesek kölcsönhatásba lépni. A szervezetbe került toxikus anyagokat hatástalanítják és kiürítik. A legújabb amerikai kutatási eredmények szerint egy átlagember vérében 170 idegen anyag található, ami ad némi okot az aggodalomra és feltehetőleg több civilizációs betegség alapját is képezhetik ezek a terhelések. Huminsavak felhasználásával eddig számos mérgező anyag inaktiválását mutatták ki állatkísérletekben. Figyelemreméltó, hogy a huminsavak hatékony májvédő aktivitást mutattak gyilkos galóca (Amanita phalloides) mérgezéseknél is.

7. HELYREÁLLÍTJA A SZERVEZET SAV-BÁZIS EGYENSÚLYÁT

A" modern" táplálkozási szokások a szervezet elsavasodását okozzák. Az elsavasodás számos betegség okozója (pl. narancsbőr, reuma, asztma, elhízás, csontritkulás, hajhullás, élősködők, gombák stb.).

Szervezetünk e folyamatok ellen úgy védekezik, hogy a savakat ásványi anyagokkal semlegesíti és

a keletkezett sókat elraktározza.

Tehát ez a folyamat is a szervezet számára felhasználható mikroelemek, ásványi anyagok szintjét csökkenti.

A huminsavak ezek pótlásában is nagyon hatékonyak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindezeket összefoglalva a huminsavak rendszeres vagy akár kúraszerű fogyasztása intenzív segítséget jelent az immunrendszer erősítésében, az ásványi anyagok pótlásában és a szervezet öntisztító folyamataiban. Ha nem szeretnénk rendszeresen fogyasztani, akkor kúraszerűen legalább az őszi és a tavaszi időszakban támogassuk vele szervezetünket, megelőzve az ilyentájt gyakran és gyorsan terjedő vírusos és bakteriális fertőzések kialakulását.

 

 
Kapcsolódó cikkek
Mik azok a humin- és fulvosavak
Mik azok a humin- és fulvosavak
aug.
16
Huminsavak és fulvosavak nem csak szimpla vegyületek hanem szerves hordozói a mikro, makro, mezo ásványi…
Forduljon hozzánk bizalommal. Tel:
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..