SR HU
Antižiži (diatomit) prirodni insekticidi
Antižiži (diatomit) prirodni insekticidi

ANTIŽIŽ (DIATOMIT) PRIRODNI INSEKTICIDI, DERATIZACIJA PRIRODNIM SREDSTVIMA BEZ OPASNOSTI

INFORMACIJE O PROIZVODIMA

Ideja da se praškasti materijali sa visokim sadržajem silikata koriste za zaštitu skladišta uopšte nije novina, jer su se već '30-tih godina koristili ovakvi preparati u poljoprivredi za zaštitu ambara.

Popularizacija zdravog načina života i zaštite životne sredine imaju sve veći uticaj na smanjenje upotrebe hemijskih sredstava za uništavanje štetnih insekata, i na učestaliju upotrebu prirodnih i bezopasnih preparata (svoje dejstvo ispoljavaju tako što koriste razlike u načinu funkcionisanja pojedinih štetnih insekata), koji efikasno deluju protiv insekata, ali nemaju nikakvo štetno dejstvo na čoveka i na životinje. Danas na tržištu postoji veliki broj insekticida na biljnoj bazi, koji se efikasno mogu koristiti u poljoprivrednoj industriji, ali velika mana im je to što imaju kratkotrajno dejstvo i izazivaju i alergijske reakcije. Diatomit je sredstvo mineralnog porekla, velike poroznosti, koji ne izaziva alergijsku reakciju, ima dugotrajno dejstvo i bezopasan je na ljude.

Zemlja sa amorfnim silicijumom sa velikim sadržajem diatoma, koji se dobija iz rudnika Erdőbénye se sastoji od praškastog dela nataloženog i okamenjenog skeleta  jednoćelijskih algi diatoma, koji se specijalnom metodom prerađuju u prirodne praškaste silikate. Nakon prerade se dobijaju čestice veličine od 2-25 mikrometra, što je veoma važno, jer samo ovakvi najfiniji praškovi mogu da pruže najefikasniju zaštitu. Ovaj preparat ne sadrži nikakav aditiv niti sintetičku materiju.

DEJSTVO

Štetočine ambara (žižak ambara, pirinča, žitarica i brašna pirinča, zatim larve moljaca brašna i ambara) dišu na sasvim drugačiji način od čoveka i životinja. Njihove organe za disanje čine male cevčice smeštene u abdomenu. Proširivanjem ovih cevčica oni udišu vazduh, a kontrakcijom vrše izdisaj. Na otvorima ovih cevčica se nalaze dlačice, koje imaju ulogu da spreče dospevanje raznih čestica iz okolne sredine u njihove disajne puteve. U odnosu na fini prašak silikata, ove čestice su mnogo veće, pa ne mogu da prođu kroz ove dlačice. Kada je u pitanju prašak silikata on je toliko sitan (nalik na sitne komadiće stakla) da veoma lako prolazi kroz ove dlačice i preplavljuje unutrašnjost disajnih puteva, pa i celo telo insekata. Za insekte je ovo veoma bolno, imaju osećaj, kao da njihovo celo telo seckaju sitna sečiva i iznutra i spolja, a što se više kreću, to se više širi prašak u njihovom telu. Iz tih sitnih posekotina izlazi tečnost, koga absorbira prašak silikata, što rezultuje brzim isušivanjem insekta.

Kako su ćelije kože ljudi i životinja mnogo veće od ćelije insekata, skeleti algi diatoma nemaju nikakvo štetno dejstvo na njih.
Čovek čak koristi zemlju diatoma kao dodatak ishrani, jer se u njemu nalazi visok procent silicijuma, koji je veoma važan ljudskom organizmu.
Ovo je odličan primer toga da ono što je za jedno živo biće smrtonosno, za drugo može biti veoma korisno.

OKRUŽENJE

Za razliku od kvarcnog brašna i kamenog brašna, koji su otrovni, zemlja diatoma je bezopasna za čoveka i životinje i veoma se često koristi kao dodatak ishrani. Zaostaci ne oštećuju okolinu i mogu se veoma lako eliminisati, a njihovo mineralno poreklo ima veoma povoljno dejstvo na zemljište.

KARAKTERISTIČNI PARAMETRI

Fizičke karakteristike

Karakteristike Mera
Raspodela čestica
  • ispod 4 µm 15,8%
  • ispod 12 µm 52,6%
  • ispod 32 µm 90,7%
  • ispod 96 µm 100,0%
pH vrednost (10%) 6,5-8,5
Suvoća Minimalno 95%
Težina zapremine 200 g/dm
Tačka topljenja 1500-1580 °C
Specifična površina 100-150 m/g
Absorbciona moć 800 kg vode/t


Hemijski sastav

Materijal Odnos u procentima
SiO2 84,00 - 86,00 %
Al2O3 2,30 - 3,50%
Fe2O3 0,50 - 1,40%
TiO2 0,15 - 0,20%
CaO 1,50 - 3,00%
MgO 0,50 – 1,00%
K2O 0,20 - 0,40%
Na2O 0,10 - 0,20%

UPOTREBA

Kako bi se izbegle infekcije prouzrokovane raznim insektima ili kako bi se uništili postojeći insekti, zemlja diatoma se obično dodaje usevu tokom procesa pripreme za skladištenje. U slučaju veće količine pšenice se preporučuje tretiranje prilikom samog skladištenja u silosima, istovremeno sa ulivanjem, uz pomoć posebne opreme za zaprašivanje. Prisustvo diatoma u prehrambenim proizvodima ne izaziva nikakve probleme, ali se oni svakako odstranjuju iz pšenice sa uobičajenim metodama odprašivanja.

PRIMENA

PORVŠINA ZA UPOTREBU PREPORUČENA KOLIČINA
ZA PREVENCIJU INFEKCIJE 1kg DIATOMIT/t pšenice
ZA TRETIRANJE INFICIRANE PŠENICE 2kg DIATOMIT/t pšenice
ZA TRETIRANJE PRAZNIH PROSORIJA 2 kg DIATOMIT/100 m² površine

Za njegovu upotrebu nije potrebna nikakva dozvola ili stručnost, jer se ne svrstava u zvanične insekticide, pa samim tim nije vezan ni za zakon, koji se odnosi na otrove. Prilikom njegove upotrebe, transporta i skladištenja jedino je potrebno pridržavati se mera navedenih u dokumentu za Sigurnost.

DUŽINA DEJSTVA, EFIKASNOST

Zemlja diatoma deluje sve dok ne izgubi svoju poroznost pod uticajem vlažnosti. Pod normalnim, suvim okolnostima može da ispoljava svoje dejstvo i nekoliko godina.
Naročito je efikasan kod sledećih štetnih insekata: Tribolium confusum, Tribolium castaneum, Sitophilus oryzae.

Efikasnost mikroporoznog zemljišta diatoma u slučaju T. Castaneuma je prikazna u sledećoj tabeli:

Vreme delovanja 0,7 kg/t 1 kg/t 1,3 kg/t 1,7 kg/t
Uništavanje odrasle jedinke
2. dana 3,33% 5,55% 6,66% 10,0%
7. dana 33,3 % 51,5 % 87,7 % 89,65 %

14. dana
90,0% 95,5% 96,3% 100,0%
Uništavanje mlade larve
2. dana 11,1% 10,0% 15,5% 20,0%
7. dana 21,1% 22,2% 33,3% 35,5%
14. dana 57,7% 69,0% 73,3% 91,1%
Uništavanje starije larve
2. dana 7,77% 18,8% 20,0% 21,1%
7. dana 20,0% 28,8% 41,1% 42,2%
14 dana 45,5% 60,7% 70,0% 74,4%

Efikasnost preparata zavisi od aktivnosti insekata i od toplotnih uslova. U toplijim vremenskim prilika su insekti aktivniji, pa će samim tim i efikasnost biti veća. Podaci ove tabele prikazuju rezultate izmerene na sobnoj temperaturi od 25-28 °C (Izvor: Journal of Biological Sciense 10(21): 3841-3846,2007)

KRATAK OPIS OSOBINA ZEMLJE DIATOMA

  • Zemlja diatoma efikasno deluje na sve ambarne štetne insekte prisutnih u poljoprivredi. Ovde se ubrajaju i one vrste, koji su postali otporni prema ostalim sintetičkim sredstvima.
  • U cilju efikasnije zaštite pšenice i stočne hrane, preporučije se njihovo mešanje sa zemljom  diatoma već u opremi za transport.
  • Pruža efikasnu zaštitu od infekcija (prenošenja i širenja), kao i od razmnožavanja insekata  u samoj pšenici skladištenoj u pljosnatim i visokim silosima.
  • Potpuno odumiranje insekata (pod normalnim okolnostima skladištenja) se može očekivati najkasnije do 2 nedelje od vremena tretiranja.
  • Lepljivi prašak silikata može dovesti do promena u ponašanju insekata, naročito do promena, koje se odnose na razmnožavanje, što dovodi do brzog i masovnog odumiranja populacija insekata
  • Ako se skladištenje vrši pod normalnim uslovima, zemlja diatoma može da ispoljava dugotrajno dejstvo, što obezbeđuje zaštitu tokom celog vremena skladištenja.

Kako zaostali delovi zemlje diatoma nisu opasni za ljudski život niti za njegovo okruženje, njegova upotreba, skladištenje i otklanjanje nije regulisano nikakvim specijalnim dozvolama.

ANTIŽIŽ (DIATOMIT) PRIRODNI INSEKTICIDI su neophodni za efikasno skladištenje pšenice, a ujedno i  štite okolinu.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".